FAQ

Frequently Asked Questions

Chip tuning je posodobitev in optimizacija motorne elektronike.
Namen optimizacije motorja je povečanje moči in navora, pri čemer zmanjšamo porabo in ohranimo zanesljivost motorja.

Po chip tuningu se opazi bistvena razlika pri pospeških vozila, kot tudi nekoliko višji končni hitrosti in zmanjšani porabi goriva pri enakih pogojih vožnje.

Pri standardnem chip tuningu povečamo moč do 35%, pri eco tuningu pa do 10%. Pri tem bistveno zmanjšamo porabo, možen pa je tudi custom chip tuning – povečanje moči po meri.

Pohvalimo se lahko z dolgoletnimi izkušnjami na tem področju.

Chip tuning se nanaša na reprogramiranje ali zamenjavo chipa v elektronski krmilni enoti, da bi se dosegli boljši razultati pri moči , navoru , porabi in izkoristku motorja.

V 80 prejšnega stoletja so se pojavili elektronski sklopi ki pred tem niso bili v avtomobilski industriji. Klasičen sistem uplinjača je dobil konkurenčen elektronski sistem za vbrizgavanje. Takšni sistemi so oponašali delovanje upljinača kasneje pa so se začeli premikati v novi smeri tako je nastal ECU (engine control unit) ali enota za krmiljenje motorja. Ta enota ima nalogo, da na osnovi številnih senzorjev izračuna koliko dejansko rabi motor goriva v danem trenutku da omogoči podatek danega.
To je bila primarna naloga ECU-A , kasneje je ECU začel da kontrolira tudi čas vžiga, tlak turbine kot tudi številne druge parametre.

Lahko se reče, da je chip tuning metoda pri kateri se menjajo tovarniški parametri za kontroliranje vbrizga goriva , tlaka turbine in čas vžiga posledično temu nastaja večja moč in navor, ter manjša poraba goriva ob istem režimu vožnje.

Chip tuning je lahko škodljiv v primeru, ko so modifikacije programske opreme opravljene  nestrokovno z nepravilnimi parametri.
Imeli smo več primerov pri katerem so nam stranke pripeljale vozilo ki ni bilo strokovno narejeno. Takšno vozilo ima ponavadi povečano dimnost ali pa ne deluje pravilno. Pojavlja se problemi  z zamašenostjo DPF filtra, neenakomerna krivulja navora ali pa celo limp mode (rezervni program ) pri katerem se prižge lučka za motor in vozilo izgubi moč, ponavadi zaradi odstopanja tlaka turbine, kar je nevarno tudi za sam motor in njegove komponente.

Naše podjetje SBS Tuning se ukvarja z optimizacijo vozil več kot 10 let. Na naše usluge nudimo tudi garancijo!

Tovarne avtomobilov morajo pred prodajo novih modelov vozil opraviti homologacijo na določenih ustanovah zadolženih za standarde in kontrolo novih vozil. Primarni test pri sprejemu novih vozil je test emisije izpušnih plinov. V cilju zadovoljitve vseh strožjih predpisov so inžinjerji v takšnih tovarnah prisiljeni na kompromise, to pomeni da so prisiljeni da privarčujejo na moči motorja zaradi emisije izpušnih plinov strogo zadanimi normam. Te norme so daleč strožje in zahtevnejše od tehničnih pregledov, ki se opravi pri regstraciji vozila.

Torej z chip tuningom vam mi povečamo moč vašega motorja kot je bil v osnovi razvit na probni mizi pri projektiranju, se pravi pred redukcijo moči na zahtevo strogih homologacijskih norm, to pa ne pomeni da vaše vozilo optimiziramo tako da bojo emisije izpušnih plinov povečane toliko, da se ne opravi tehnični pregled ali na katerikoli drug način škodovanja okolici in drugim voznikom v prometu.

Back to top