Chip tuning

chip tuning

Potencial vašega vozila se po naši nastavitvi uporablja bolj učinkovito. Posebna optimizacija upravljanja motorja vodi do učinkovitega povečanja zmogljivosti. Po čipkanju vašega vozila je glede perfromance (do + 35%), navor (do 35%) in poraba goriva 5-15%). Izkusili boste popolnoma nov užitek v vožnji.

 

Povečanje moči motorja in zmanjšanje porabe goriva

 

Pri vseh modernih motornih prevoznih sredstvih kot so osebna vozila, dostavna vozila, tovorna vozila, motorna kolesa, plovila, gradbena in kmetijska mehanizacija, itd. krmili in nadzira delovanje motorja poseben elektronski krmilnik oz. motorni računalnik. S sodobnimi elektronskimi orodji lahko z reprogramiranjem motorne elektronike optimiziramo delovanje motorja. S spremembami parametrov, kot so tlak turbine, tlak goriva, predvžig, količina goriva, itd. občutno optimiramo delovanje motorja – povečamo navor in moč motorja, ter izboljšamo odzivnost. Pri predelavi se zaradi optimizacije navora doseže več razpoložljivega navora skozi celotno območje obratov motorja, kar pomeni, da ima motor občutno več navora že pri nizkih obratih. S tem dosežemo da se ob enakem režimu vožnje kot pred optimizacijo, poraba goriva zniža v povprečju od 5-15 %, obenem pa se moč in navor sodobnega turbo dizelskega (TDI) ali turbo bencinskega (TSI) motorja povečata za od 20 do 40 odstotkov, pri atmosferskih bencinskih(FSI) in dizelskih(SDI) motorjih pa do 10%, odvisno od vrste vozila, tipa motorja in namena uporabe.
Samo reprogramiranje motorne elektronike pri večini vozil poteka preko diagnostičnega OBD2 priključka. Pri najnovejših vozilih se reprogramiranje motorne elektronike izvede preko BDM priklopa, zakar je sicer potrebna odstranitev računalnika iz vozila in se le-ta preprogramira s posebnim namiznim programatorjem. Pri starejših vozilih je potrebna fizična zamenjava spominskega čipa v motornem računalniku, zakar je tudi potrebna odstranitev računalnika iz vozila.
Samo optimizacijo v bistvu predstavlja sprememba krmilnega programa motorne elektronike oz. motornega računalnika, kateri je zapisan oz. se zapiše v spominski čip ali notranji pomnilnik procesorja motornega računalnika. Kvaliteta optimizacije tako temelji na tem, kako kvalitetno je krmilni program modificiran. Za doseganje kvalitetne optimizacije krmilne elektronike določenega tipa motorja je potrebno veliko znanja in podatkov o samem delovanju motorja, tolerancah in tehničnih specifikacijah vgrajenih komponent kot so turbina, visokotlačna črpalka za gorivo, menjalnik, itd. Potrebno je tudi veliko izkušenj na področju krmiljenja motorjev, katere se večinoma pridobivajo v motošportu in nenazadnje sodobna oprema in orodja za samo računalniško obdelavo podatkov kot tudi za fizične meritve v praksi.
Na Slovenskem tržišču obstaja kar nekaj ponudnikov optimizacij motorne elektronike – chip tuning-a, le nekaj od njih pa jih ponuja tudi res kvalitetne in preizkušene optimizacije krmilne elektronike. Sami ponujamo lasten razvoj krmilnih programov, pri razvoju pa sodelujemo z več posamezniki in tuning hišami iz Evrope. Zagotavljamo kakovostne in preizkušene rešitve. Sami se ponašamo z več kot 10 let lastnih izkušenj na področju chip tuninga in avtoelektronike. Kakovost naših storitev jamčimo z 24 mesečno garancijo.

 

Back to top