Več o Chip tuning-u

Kaj je chip tuning

Kaj je chip tuning?

Chip tuning je posodobitev in optimizacija motorne elektronike. Namen optimizacije motorja je povečanje moči in navora, pri čemer zmanjšamo porabo in ohranimo zanesljivost motorja. Po chip tuningu se opazi bistvena razlika pri pospeških vozila, kot tudi nekoliko višji končni hitrosti in zmanjšani porabi goriva pri enakih pogojih vožnje. Pri standardnem chip tuningu povečamo moč do 35%, pri eco tuningu pa do 10%. Pri tem bistveno zmanjšamo porabo, možen pa je tudi custom chip tuning – povečanje moči po meri.

Pohvalimo se lahko z dolgoletnimi izkušnjami na tem področju. Chip tuning se nanaša na reprogramiranje krmilne enote, da bi se dosegli boljši razultati pri moči, navoru in izkoristku motorja.

V 80 prejšnega stoletja so se pojavili elektronski sklopi ki pred tem niso bili v avtomobilski industriji. Klasičen sistem uplinjača je dobil konkurenčen elektronski sistem za vbrizgavanje. Takšni sistemi so oponašali delovanje upljinača kasneje pa so se začeli premikati v novi smeri tako je nastal ECU (engine control unit) ali enota za krmiljenje motorja. Ta enota ima nalogo, da na osnovi številnih senzorjev izračuna koliko dejansko rabi motor goriva v danem trenutku da omogoči podatek danega.
To je bila primarna naloga ECU-A , kasneje je ECU začel da kontrolira tudi čas vžiga, tlak turbine kot tudi številne druge parametre.

Lahko se reče, da je chip tuning metoda pri kateri se menjajo tovarniški parametri za kontroliranje vbrizga goriva , tlaka turbine in čas vžiga posledično temu nastaja večja moč in navor in manjša poraba goriva.

Back to top