Več o Chip tuning-u

Kaj je chip tuning

Kaj je chip tuning?

Chip tuning je posodobitev in optimizacija motorne elektronike. Namen optimizacije motorja je povečanje moči in navora, pri čemer zmanjšamo porabo (ob istem režimu vožnje) in ohranimo zanesljivost motorja. Po chip tuningu se opazi bistvena razlika pri pospeških vozila, kot tudi nekoliko višji končni hitrosti in zmanjšani porabi goriva pri enakih pogojih vožnje. Pri standardnem chip tuningu povečamo moč do 30%, pri eco tuningu pa do 15%. Pri tem bistveno zmanjšamo porabo, možen pa je tudi custom chip tuning (chip tuning po meri).

Pohvalimo se lahko z dolgoletnimi izkušnjami na tem področju. Chip tuning se nanaša na reprogramiranje krmilne enote (motornega računalnika), da bi se dosegli boljši razultati pri moči, navoru in izkoristku motorja.

V 80 prejšnega stoletja so se pojavili elektronski sklopi ki pred tem niso bili v avtomobilski industriji. Klasičen sistem uplinjača je dobil konkurenčen elektronski sistem za vbrizgavanje. Takšni sistemi so oponašali delovanje upljinača kasneje pa so se začeli premikati v novi smeri tako je nastal motorni računalnik ali elektronska krmilna enota v nadaljevanju ECU(Engine control unit). Ta enota ima nalogo, da na osnovi številnih senzorjev izračuna koliko goriva motor v danem trenutku potrebuje. To je bila primarna naloga ECU-A , kasneje je ECU začel nadzorovati, tudi čas vžiga, tlak turbine kot tudi številne druge parametre.

Več informacij o chip tuningu:

Kako poteka chip tuning oziroma optimizacija krmilnega programa

Diagnostika

Na vozilu se opravi diagnostika celotnega sistema. V primeru, da najdemo napako ali okvaro je te pred tuningom potrebno odpraviti. Takrat stranko kontaktiramo in se dogovrimo o nadaljem delu po opravljenih težavah. Pogoj za chip tuning je brezhibno stanje vozila, saj Vam v nasprotnem primeru  ne moremo nuditi garancije.

Testna vožnja z originalnim krmilnim programom 
(kalibracijo)

Vsako vozilo je potrebno tudi testirat med vožnjo

Branje originalnega krmilnega programa 
(kalibracije)

Preden lahko začnemo spreminjati krmilni program je potrebno iz motornega računalnika (v redkih primerih tudi menjalnika) prebrati in shraniti originalni krmilni program motorja. Ta postopek lahko traja od 15 min do 1 ure, saj je postopek odvisen od tipa računalnika.

Načini branja:

  • Branje krmilnega programa preko OBD-2 vmesnika
  • Branje krmilnega programa direktno iz računalnika na mizi (računalnik je se odpira)
  • Branje krmilnega programa preko pinov konektorja računalnika na mizi (računalnik se ne odpira)
  • Branje čipov – pri starejših vozilih je potrebno včasih prelotat čipe, ki vsebujejo mape in jih nadomestit z prepisljivimi čipi. Stare čipe se prečita z posebnim programatorjem v  katerega se čip vstavi neposredno.
Optimizacija krmilnega programa z programom WinOLS

Optimizacija krmilnega programa poteka vedno tako, da se spreminja originalni krmilni program s katerim je motor prišel k nam. To pomeni, da se za vsak avotmobil pripravi individualno verzijo, tudi če bi bial 2 vozila popolnoma enaka. Vse modifikacije se opravijo ročno s pomočjo programa WinOLS, torej ne uporabljamo avtomatiziranih orodij, ki so v večini primerov nezanesljiva.

Zapisovanje modificiranega krmilnega programa (kalibracije) na vozilo

Po modifikacijah krmilnega programa je te potrebno posneti na računalnik motorja.

Diagnostika

Ponovna diagnostika vozila po modifikacijah je potrebna, za preverbo uspešnega zapisa krmilnega programa in samega krmilnega programa.

Testna vožnja z optimiziranim krmilnim programom

Na koncu je treba opraviti testno vožnjo. Samo tako lahko izključim morebitne napake in avto predamo stranki.

Back to top