Turbo polnilniki

Turbopolnilnik in kompresor

Turbopolnilnik

Turbopolnilnik poveča pritisk zraka in s tem maso zraka, ki vstopi v valje pri batnih motorjih. Turbopolnilnik uporablja energijo iz izpušnih plinov, ki se pri atmosferskih motorjih (“sesalnih”/”saugerjih”) izgubi, da požene turbino, tako da pritisk izpuha zadene ob lopatice turbinskega dela turbopolnilnika. Turbina je z gredjo povezana s kompresorjem, ki stiska zrak v sesalni kolektor motorja. Posledično lahko povečamo vrizg goriva in tako povečamo moč in navor ter termodinamični izkoristek motorja.

Turbina se vrti pri zelo velikih obratih (odvisno od velikosti), nekje 50 000 – 400 000 obratov na minuto. Turbopolnilniki se uporabljajo v avtih, tovornjakih, letalih, vlakih, ladjah, motorjih, in marsikje drugje. Najbolj pogosti so na bencinskih in dizelskih motorjih.

Kompresor

Kompresor podobno kot turbina poveča količino zraka, ki pride v valj, posledično mu lahko dodamo še več goriva in tako dosežemo večjo moč in navor motorja. Od turbinskega polnilnika se kompresor razlikuje v glavnem v načinu pogona samega kompresorja. Tega poganja običajno jermen, ki je gnan od motorja. Slabost tega je, da samemu motorju vzame nekaj moči. Prednosti kompresorja pred turbino so predvsem večja odzivnost na nižjih obratih, zaradi pogona preko jermenice, saj se kompresor zasuče brez zamika za motorom. Slabe strani kompresorja so predvsem njegova velikost in manjši izkoristek na višjih obratih ter poraba goriva, ki je pri turbopolnilniki manjša za isto pridobljeno moč.

Popravilo turpopolnilnikov

  • zamenjava jedra in ležajev
  • popravila variabilnih delov
  • zamenjava senzorjev
  • zamenjava cevk
  • obnova turbin
  • hibridne turbine
Back to top