Diagnostika DPF

Diagnosticiranje napak in stanja DPF sistema

Diagnostika in Servis DPF sistemov

Problem delovanja sistema pri rabljenih vozilih v dobi po poteku tovarniške garancije

Pri vozilih z veliko prevoženimi kilometri problem predstavlja sama obrabljenost motorja in njegovih komponent. Pričakujemo lahko, da bo življenska doba drugega novega filtra precej krajša kot je bila pri prvem vgrajenem filtru, kateri je deloval na novejšem, še manj obrabljenem motorju s čistejšim izpuhom. Glavna krivca za onesnažen izpuh sta ponavadi obrabljenost brizgalnih šob (diz) visokotlačnega sistema vbrizga goriva in nepravilno delovanje ventila EGR-AGR oz. ventila ki regulira povrat izpušnih plinov, cevi polnilnega zraka med turbino in motorjem, intercooler/charge cooler (hladilnik polnilnega zraka).

Problemi nastopijo predvsem ob delnih okvarah, ki jih motorni računalnik ne zazna takoj. Na izpuhu pa ne opazimo večje dimnosti, zaradi prisotnega filtra trdih delcev (DPF).

Diagnostika sistema

Ponujamo diagnostiko, analiziranje delovanja ter servis sistemov z DPF FAP filtrom. Vse diagnostične stortive dpf sistemov ponujamo tudi za gospodarska vozila, gozdarske stroje, bagerje, traktorje, tovorna vozila, kmetijske stroje, ipd

 

Diagnostika preko OBD-2 vmesnika

S testerjem sprožimo protokol iskanja napak na vozilu. Po zaključenem postukpu nam program izpiše najdene napake na sistemu. S temi podakti v primeru lahko bolj ciljo iščemo vzrok, napak DPF sistema. Testerji pri večini vozil omogočajo vpogled shranjenih podatkov o preteklih uspelih/neuspelih poskusih regeneracije filtra trdoih delcev (Čas od zadnje regeneracija, prevoženi kilometri od zadnje regeneracija, izračunana in izmerjen nivo saj v sistemu, diferenčni tlak, temperatura pred dpf-om, …).

Preverjanje senzorjev

Preverjanje ali so senzorji v merilnih območjih. V primeru da so krivi senzorji se te zamenja in se ponovno izvede diagnostičen postopek s testerjem. Dogaja se, da napake ne povzročajo nujno senzorji, ampak električna napeljava med senzorji in motornim računalnikom.

Preverjanje diferenčnega tlaka

 

DPF sistemi imajo senzor diferenčnega tlaka. Ta zazna pretočnost in zamašenost filtra na podlagi razlike tlaka pred in po DPF-u. Preverjamo ali so zračne cevke in senzor izpravna.

Programska in fizična odstranitev dpf filtra

V primerih ko sumimo okvaro motorja, ki povzroča prekomerno dimnost izpuha in ni posledica okvare senzorjev je priporočljiv filter za diagnostične namene odstranit.

Odstranitev filtra je včasih potrebna za nadaljno dianosticiranje vzrokov okvare, saj komaj takrat vidimo kakšen je izpuh avtomobila. V primeru, da avto prekomerno kadi brez filtra se napake iščejo na injektorjih, egr/agr ventilu, cevi polnilnega zraka. Komaj po odpravljenih vseh težav, ki povzročajo povečano dimnost avta je priporočljivo namestiti nov, očiščen ali pa nadomestni športni DPF filter, saj v nasprotnem primeru bo nov filter pravtako zamašilo v kratkem.

Regeneracija filtra z testerjem.

Aktivna regeneracija

Aktivna regeneracijo se izvaja ko je zamašenost bila prevelika, da bi filter passivno regenerirali. Motorni računalnik preklopi režim delovanja na regeneracijski cikel. Tako s povečano količino nafte, ki se pri nekaterih vbrizga direktno v filter(ostali preko dodatnega vbrizga injektorjev na motorju), poveča temperaturo izpuhu.

Passivna regeneracija

Passivna regeneracija se dogaja predvsem na daljših vožnjah, kjer izpuh doseže vsaj 350 stopinj C in s tem samodejno oksidira saje iz filtra.(vožnja po avtocesti).

Prisilna regeneracija

Prisilna ali ročna regeneracija se izvaja, ko avto sam več ne more sprožit aktivne regeneracije zaradi prevelike zamašenosti dpf filtra.

Rešitve

Vse DPF rešitve

 

Back to top